Hvis man kigger i kalenderen, fortæller den dig, at det er blevet forår. Selvom det kan være lidt svært at mærke på temperaturen lige nu, så er det altså slut med vinteren. Vi går de lysere og varmere tide i møde. Det betyder også, at sæsonen for havearbejde for alvor nærmer sig. En af de ting som mange af os står overfor, er at skulle male træværk. Når vi har haft meget regn og blæsende vejr over en længere periode, er det meget normalt at have noget træværk, der trænger lidt ekstra træbeskyttelse.

Det skal du male i foråret

Hvis du skal male et havehegn som dette med træbeskyttelse så kan det være en god ide at overveje at gøre det om foråret. En af de ting man skal huske på, når man skal male træværk, er at det ikke bør få direkte sol, når du maler. Hvis det får det, tørrer det for hurtigt, og så trænger det ikke ordentligt ind i træet.

Foråret er derfor en rigtig god periode at male med træbeskyttelse, det er dog stadig lige tidligt nok. Det optimale er, hvis det ikke har regnet i en uges tid, og temperaturene er mellem 10 og 20 grader. Så typisk er det lidt senere efterår i slutningen af april et rigtig godt tidspunkt. Hvis du skal male meget og bruge flere dage på det, er det en god ide at bruge vejret i sin planlægning. Det er nemlig bedst at male det hele på én gang.

I højere grad end vejret, bør du dog kigge på luftfugtigheden, som ikke bør være over 80% eller under 40%. Du kan købe en luftfugtighedsmåler til omkring 100 kroner, og de er givet godt ud. Er luftfugtigheden for høj, tager det alt for lang tid at tørre. Det bedste tidspunkt at male på, er så vidt muligt om formiddagen. Mange til gerne i gang fra morgenstunden, men det kan være en god ide at vente, at træet har fået lidt lys og sol, inden man går i gang.

Det du skal huske på i forhold til vejret, er at hvis der er meget dug, eller endnu værre frost om natten, så er det for tidligt at begynde og male udendørs, så er det bedre at vente lidt. Medmindre du godt kan lide at male, for du kommer ikke til at vente længe, inden du skal i gang igen.