Sådan bruger du skibslak derhjemme

Med skibslak kan du få den samme blanke, skinnende effekt på dit træ derhjemme, som du ser på gamle træbåde som denne.

Er du også blevet imponeret af de flotte, gamle træskibe, der er lakeret med rigtig skibslak? Kunne du tænke dig den samme intense lakglans på møbler, gulve eller måske rækværket omkring terrassen? Så køb den samme skibslak, der udover den flotte finish også giver ekstra god beskyttelse mod slid, fugt og råd. Læs her hvordan du gør!

Det skal du bruge:

Skibslak er løsningen, uanset om det er fordi, du ønsker at opnå den helt rigtige, skinnende finish på dine møbler, dine paneler, dine gulve eller dit udendørs træværk eller du simpelthen gerne vil give dit træværk den mest effektive beskyttelse med slid, vand og råd.

For skibslak er en helt særlig laktype, der er specielt udviklet til at kunne tåle saltvand og ekstreme vandmængder, samtidig med at det har en høj modstandsdygtighed over for sol og saltvand. Det sidste møder du næppe store mængder af hjemme i stuen, med både sol og fugt er gode ting at beskytte dit træværk imod, hvis du vil undgå, at det tørrer ud eller rådner.

Du kan købe skibslak fra Junckers via af dette link fra MalingTapet.dk

Sådan bruger du skibslak

I praksis er der ikke den store forskel på at bruge skibslak og almindelig lak og træbeskyttelse. Men skal du opnå det helt rigtige, flotte, glatte og blanke udseende, skal du gøre dig umage med forarbejdet.

Start med at rense det træværk, der skal lakeres. Er træet allerede behandlet, vaskes det over med rent vand og tøres efter med nogle bløde klude. Brug gerne bomuldsklude og undgå at bruge f.eks. håndklæder, der har det med at afsætte trævler og fnug.

Er træet ubehandlet, kan du vælge at behandle det med en klar grunder, før du begynder lakeringen.

Slibearbejdet er vigtigt

Slib eventuelt eksisterende lak eller anden overfladebehandling af træet og slib det helt glat. Gerne med det helt fine sandpapir i korn 320. Brug en slibemaskine med sug på alle de overflader, hvor det er muligt og slib med hånden på de områder, hvor det ikke er til at komme til med slibemaskinen.

Husk altid at slibe langs årerne i træet – aldrig på tværs!

Efter endt slibning støvsuges området grundigt og eventuelt kan du gå revner, sprækker og andre steder efter med en luftkompressor, hvor støvsugeren ikke har kunnet få fat i slibestøvet.

Vask derefter efter med varmt vand på en viskose- eller anden fnugfri svamp med hyppige vandskift. Når overfladen er tør, er træet klar til at blive lakeret.

Så skal der lakeres

Til selve lakeringen bør du anvende en oval pensel af god kvalitet. Hav gerne flere forskellige størrelser klar, især hvis du skal male møbler.

Stil lakbøtte og tilhørende pensler ned i en spand med en klud i bunden. Så er alt samlet på et sted og du slipper for lakpletter på steder, der ikke skal lakeres. Husk også at dække effektivt af omkring det område, der ikke skal males. Lak er ikke sådan at fjerne igen.

Vælg en fast retning at lakere i. Kør f.eks. altid fra højre mod venstre og fortsæt sådan hen over det lakerede område i bredder, der svarer til, hvor langt du kan række med din arm.

Kør eventuelt de enkelte ”baner” over med en særlig skumpensel, så snart du er færdig med at lakere området. Derved fanger du eventuelle løbere og får en flot, jævn overflade, der er med til at fremhæve den blanke, glatte effekt.

Husk at supplere med ekstra fortynder

Oplever du at lakken bliver tykkere i takt med at arbejdet skrider fremad, skyldes det oftest, at fortynderen i lakken er fordampet. Oplever du dette, bør du købe en lakfortynder der passer til lakken og løbende supplere op med denne i passende mængder.

Når du er færdig, kan du nyde den flotte overflade, der vil holde i mange år fremefter og samtidig vil yde en ekstra effektiv beskyttelse af træet.

God vind med lakeringen!

About Hans La Cour
DIY-mand af Guds nåde. Har bl.a. bygget en tilbygning, der er større end huset var i forvejen og stået for flere hegns- og haveprojekter omkring bopælen.

12 Comments

  1. Tusind-tak for denye artikel.

    Svar
  2. Der skulle stå tusind-tak for denne artikel

    Svar
  3. Tak for artikel

    Hvor mange lag lak er nødvendigt ?

    Svar
    • Hej Kib

      Typisk vil man lave 2 eller 3 lag lak. Det tredje lag lak er egentlig ikke nødvendigt, men når mange bruger det alligevel, så er det for 1) at skabe en større ensartethed i udseendet og 2) få en mere slidstærk overflade! Håber det svarer godt på spørgsmålet og god vind med lakeringen!

      Svar
  4. har lige brugt det på et gammelt bord, som var oliebehandlet
    men lakken er nu , 5 dage efter påføring stadig klæbende og smitter af på fingrene ?? hvad kan det være
    oliebehandlingen, var senest en uge før, og var tør

    Svar
  5. Hvordan rengør du penslerne mellem hver lag lak, når det er skibslak? Vasker du penslerne helt rene i terpentin? eller kan man pakke dem ind i en klar pose eller lign. natten over mellem lagene?

    Svar
  6. Og en ting mere: lakerer du bagsiden af det træ du arbejder med? F.eks. en bordplade. Jeg hører, at pladen vil slå sig, hvis man ikke lakerer på begge sider fordi lakken giver spændinger i træet. Hvad er dine erfaringer med det?

    Svar
  7. Hej. Jeg har nogle kraftige douglas bjælker jeg skal have lakeret og hængt op inde i stuen. Det er nyt træ. Hvor tørt skal det være inden man må lakere på det?

    Svar
  8. Tak for svar.

    Denne artikel her er meget velkommen, idet jeg altid har undret mig over, at man ikke brugte skibslak til at beskytte udvendigt træværk – det gjorde man – og jeg – jo på vores både, og skibslakken kunne holde til det hele, hvis man bare ikke lavede revner i det.

    Svar
  9. JanAndresenjuli 28, 2022 at 2:39 pm

    Vi har fået slebet vores trægulv, men det erallered mærker efter hunden skulle vi have brugt skibslak

    Svar
  10. Kim Thor Jensenjuli 30, 2023 at 9:15 am

    Hej, kan man bruge skibslak på jerntræ? (Azobe).

    På forhånd tak

    Svar

Your email address will not be published.