Er du også blevet imponeret af de flotte, gamle træskibe, der er lakeret med rigtig skibslak? Kunne du tænke dig den samme intense lakglans på møbler, gulve eller måske rækværket omkring terrassen? Så køb den samme skibslak, der udover den flotte finish også giver ekstra god beskyttelse mod slid, fugt og råd. Læs her hvordan du gør!

Det skal du bruge:

Skibslak er løsningen, uanset om det er fordi, du ønsker at opnå den helt rigtige, skinnende finish på dine møbler, dine paneler, dine gulve eller dit udendørs træværk eller du simpelthen gerne vil give dit træværk den mest effektive beskyttelse med slid, vand og råd.

For skibslak er en helt særlig laktype, der er specielt udviklet til at kunne tåle saltvand og ekstreme vandmængder, samtidig med at det har en høj modstandsdygtighed over for sol og saltvand. Det sidste møder du næppe store mængder af hjemme i stuen, med både sol og fugt er gode ting at beskytte dit træværk imod, hvis du vil undgå, at det tørrer ud eller rådner.

Du kan købe skibslak fra Junckers via af dette link fra MalingTapet.dk

Sådan bruger du skibslak

I praksis er der ikke den store forskel på at bruge skibslak og almindelig lak og træbeskyttelse. Men skal du opnå det helt rigtige, flotte, glatte og blanke udseende, skal du gøre dig umage med forarbejdet.

Start med at rense det træværk, der skal lakeres. Er træet allerede behandlet, vaskes det over med rent vand og tøres efter med nogle bløde klude. Brug gerne bomuldsklude og undgå at bruge f.eks. håndklæder, der har det med at afsætte trævler og fnug.

Er træet ubehandlet, kan du vælge at behandle det med en klar grunder, før du begynder lakeringen.

Slibearbejdet er vigtigt

Slib eventuelt eksisterende lak eller anden overfladebehandling af træet og slib det helt glat. Gerne med det helt fine sandpapir i korn 320. Brug en slibemaskine med sug på alle de overflader, hvor det er muligt og slib med hånden på de områder, hvor det ikke er til at komme til med slibemaskinen.

Husk altid at slibe langs årerne i træet – aldrig på tværs!

Efter endt slibning støvsuges området grundigt og eventuelt kan du gå revner, sprækker og andre steder efter med en luftkompressor, hvor støvsugeren ikke har kunnet få fat i slibestøvet.

Vask derefter efter med varmt vand på en viskose- eller anden fnugfri svamp med hyppige vandskift. Når overfladen er tør, er træet klar til at blive lakeret.

Så skal der lakeres

Til selve lakeringen bør du anvende en oval pensel af god kvalitet. Hav gerne flere forskellige størrelser klar, især hvis du skal male møbler.

Stil lakbøtte og tilhørende pensler ned i en spand med en klud i bunden. Så er alt samlet på et sted og du slipper for lakpletter på steder, der ikke skal lakeres. Husk også at dække effektivt af omkring det område, der ikke skal males. Lak er ikke sådan at fjerne igen.

Vælg en fast retning at lakere i. Kør f.eks. altid fra højre mod venstre og fortsæt sådan hen over det lakerede område i bredder, der svarer til, hvor langt du kan række med din arm.

Kør eventuelt de enkelte ”baner” over med en særlig skumpensel, så snart du er færdig med at lakere området. Derved fanger du eventuelle løbere og får en flot, jævn overflade, der er med til at fremhæve den blanke, glatte effekt.

Husk at supplere med ekstra fortynder

Oplever du at lakken bliver tykkere i takt med at arbejdet skrider fremad, skyldes det oftest, at fortynderen i lakken er fordampet. Oplever du dette, bør du købe en lakfortynder der passer til lakken og løbende supplere op med denne i passende mængder.

Når du er færdig, kan du nyde den flotte overflade, der vil holde i mange år fremefter og samtidig vil yde en ekstra effektiv beskyttelse af træet.

God vind med lakeringen!