Tapetopløser

Skal væggen gøres klar til maling, skal der tapetopløser til for at få alt det genstridige, gamle tapet af.

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.21.4″ z_index_tablet=”500″]

Tapetopløser er vidundermidlet, der fjerner de sidste genstridige rester, når du skal have renset det gamle tapet, savsmuldstapetet fra 90’erne eller hessianen fra 70’erne af væggen. Læs med her og lær hvordan du bruger det rigtigt. Det skal du bruge:

Tapetopløser / tapetopbløder

[/et_pb_text][et_pb_shop _builder_version=”3.21.4″ type=”product_category” include_categories=”48″ columns_number=”3″ z_index_tablet=”500″ posts_number=”6″ show_pagination=”on” /][et_pb_text admin_label=”Afdækningsmaterialer” _builder_version=”3.21.4″ z_index_tablet=”500″]

Afdækningsmaterialer

[/et_pb_text][et_pb_shop _builder_version=”3.21.4″ type=”product_category” columns_number=”3″ z_index_tablet=”500″ include_categories=”50″ show_pagination=”on” posts_number=”6″ /][et_pb_text admin_label=”grundrengøring” _builder_version=”3.21.4″ z_index_tablet=”500″]

Grundrengøring

Et godt alternativ til Polyfillas tapetopløser er Beck og Jørgensens tapetopbløder, som du kan finde via linket.

[/et_pb_text][et_pb_shop _builder_version=”3.21.4″ columns_number=”3″ z_index_tablet=”500″ type=”product_category” posts_number=”6″ include_categories=”51″ show_pagination=”on” /][et_pb_text admin_label=”Mikrodisper” _builder_version=”3.21.4″ z_index_tablet=”500″]

Mikrodisper

[/et_pb_text][et_pb_shop _builder_version=”3.21.4″ columns_number=”3″ z_index_tablet=”500″ type=”product_category” posts_number=”6″ include_categories=”52″ show_pagination=”on” /][et_pb_text _builder_version=”3.21.4″ z_index_tablet=”500″]

Tapetopløser er den sidste udvej, når du har besluttet dig for, at det gamle tapet skal lade livet, fordi du vil have malede vægge i stedet. Det meste af tapetet er nemt nok at få af, men du ender altid med at have nogle genstridige stumper tapet tilbage, hvor du begynder at frygte for, at du bliver nødt til at banke væggen inde bag ved ned og genetablere den for at blive de sidste tapetstykker helt kvit. Men så galt behøver det slet ikke gå. For smører du et lag tapetopløser eller tapetopbløder, som det også kaldes, på det genstridige tapetstykke, og giver det lov til at blive siddende på i minimum den periode, der er angivet på flasken, sker der ting og sager, når du igen forsøger at fjerne tapetstykket, Det bedste er næsten, at tapetopløser er vandbaseret og biologisk nedbrydeligt. Så derfor behøver du hverken anvende åndedræts- eller andre værnemidler end sikkerhedsbriller ved påføring af selve tapetopløseren – og når det opblødede tapet tages af, behøver du slet ikke bruge nogle sikkerheds- eller værnemidler overhovedet. Det gør tapetopløser meget nemmere at gå til end navnet antyder.

Sådan fjerner du gammelt tapet med tapetopløser

Når du skal fjerne gammelt tapet fra en væg, er det altid en god ide at starte med at dække gulvet foran væggen og eventuelt også vinduerne i vægstykket effektivt af. Der kan falde puds af væggene, der giver en del støv og det bliver meget nemmere at rydde op efter endt tapetafrivning, når det hele bare kan rulles ind i afdækningen på gulvet. Til tapetaftagningen skal du bruge:

  • En hobby- eller anden skarp kniv
  • En tapetridser
  • En smal spartel
  • En lidt bredere spartel
  • Åndedrætsværn af hensyn til støv
  • Beskyttelsesbriller
  • Tapetopløser
  • En pensel i passende størrelse
  • Noget afdækningsplastik eller en plastiksæk

Start med at fjerne det løse tapet

Start med at finde et løst hjørne i det gamle tapet eller et sted på væggen, hvor tapetet er gået lidt fra. Skær eventuelt omkring disse områder med en hobbykniv med kort klinge eller brug en tapetridser, så du kan få en af spartlerne ind under tapetet og løsne lidt mere tapet omkring området. Træk derefter i en flig af det løse tapet og se, hvor meget du kan få med af i et træk. Når alle de løstsiddende stykker tapet er trukket af væggen, kan du fortsætte med at løsne tapetet omkring de aftrukne områder med den lidt bredere spartel. Brug altid spartlen til at løsne og trække i tapetet med. Brug aldrig hobbykniven. Dens klinge kan splintre og sende skarpe dele ukontrolleret rundt i lokalet.

Løsn det genstridige tapet med tapetopløser

Når du har fået alt det tapet af, som du kan med spartlen, vil der altid sidde nogle stykker tilbage, der ikke er til at rive af, uanset hvor meget, du asser og masser. Prøv eventuelt at ridse tapetstykket med tapetridseren og opbløde det med vand eller tapetklister. Hjælper det ikke, så må tapetopløseren i brug. Tag sikkerhedsbriller på og påfør herefter tapetopløseren på og rundt om kanten af de genstridige tapetstykker. Du kan også bruge en malerrulle, hvis der er tale om et større stykke. Sørg for at påføre et ensartet lag.

GULDTRICK: Brug plastik til at forstærke effekten af tapetopløseren

Er tapetstumpen ekstra genstridig, kan du forøge effekten af tapetopløseren, ved at klæbe et stykke plastik fast med den fugtige opløser. Det kan være et stykke plastik fra afdækningsmaterialet eller en sort plastiksæk, du lige skærer op og skærer til. Tapetopløseren indeholder bl.a. en tynd opløsning af tapetklister, hvorfor plastikken bliver hængende på væggen. Sørg for at plastikken sidder tæt til hele tapetresten, ganske som var det en ny bane tapet, du satte på væggen.

Fjern det opløste tapet

Lad derefter tapetopløseren virke i den tid, som der står angivet på flasken. Typisk skal det sidde på væggen i en lille times tid, men der sker ikke noget ved, at du lader det sidde lidt længere. Tag nu den bredde spartel og begynd at bearbejde området. Start rundt i kanterne og bliv ved med at fjerne tapet på de steder, hvor det er gået løst. Rids derefter med tapetridseren eller spidsen på hobbyknivens blad på de steder, hvor tapet stadig ikke er til at få løst. Har du brugt plastik, kan du nu prøve at trække det af væggen og se hvor meget af det genstridige tapet, der følger med. Det er sjældent alt tapetet kommer af på den måde. Men resten kan oftest fjernes med spartlen og tapetridseren som beskrevet ovenfor.

Afrydning

Når du har fået alt tapetet af væggen, børstes væggen over med en blød kost eller støvsuges for løse smårester af tapet og korn fra pudset på væggen, samt andre mindre urenheder. Rul så afdækningen på gulvet sammen, så alle de tapetrester, du ikke har fjernet undervejs, samles i den sammenrullede afdækning. Husk at bukke enderne på afdækningen sammen, så møg og skidt ikke kan falde ud, når du bærer afdækningen væk. Behandl derefter væggen med grundrengøring og mal den med mikrodispers. Så er væggen klar til at blive malet.  

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

About Hans La Cour
DIY-mand af Guds nåde. Har bl.a. bygget en tilbygning, der er større end huset var i forvejen og stået for flere hegns- og haveprojekter omkring bopælen.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.