Skimmelsvamp-maling – maling som hindrer skimmelsvamp

Skimmelhindrene maling forhindrer følgesygdomme som følge af skimmelsporer i indeklimaet som følge af skimmelsvampeangreb. Læs her, hvor du kan købe malingen.

Du bør få undersøgt boligen for skimmelsvamp, hvis du eller andre i husstanden døjer med kløende øjne, pludselig tilstoppet næse eller en forkølelse, der ikke vil gå væk. Skimmelsvamp opstår oftest på steder, hvor der er fugtigt. Heldigvis kan du forebygge skimmelsvampeangreb med såkaldt skimmelhindrende maling.

I denne artikel får du råd og vejledning i at finde, påvise og hindre skimmelsvamp. Artiklen er skrevet på baggrund af rådgivning fra de certificerede bygningsingeniører hos Skimmel-svamp.dk. De er specialister i indeklima, fugtproblemer og skimmelsvamp, ligesom de udfører test for bl.a. at påvise skimmelsvamp, radon og andre problemskabere i indeklimaet.

Synes du tit, du eller andre i husstanden er forkølede? Eller kniber det med koncentrationen? Eller vågner du tit om morgenen med ondt i halsen og hæs stemme?

Så er der stor risiko for, at I har skimmelsvamp et sted i indeklimaet. For skimmelsvamp bliver mere og mere almindeligt i vores dages næsten hermetisk tætte boliger. Især hvis der ikke bliver luftet ud tit nok.

Hvor opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp opstår i fugtige omgivelser, og der hvor varme og kulde mødes, så der dannes kondens. Skimmel lever af organiske materialer, hvorfor det typisk opstår på træværk, tapet og malede overflader, hvor der er fugtigt og varmt.

Det vil typiske sige rundt langs loftet i badeværelset eller køkkenet. Her kan det ses som sorte, hvide eller gulligt, brune prikker og plamager på loftet og eventuelt væggen. Det er nemt at se.

Men skimmelsvampen kan også opstå på ydermuren bag skabet i f.eks. soveværelset eller reolen i stuen. Her danner den kolde ydermur kondens, når den varmes op af den varme luft indendørs. Det giver gode vækstbetingelser fra skimmel.

Sådan et skimmelangreb er svært at opdage. Så herfra kan skimmelsporerne sprede sig ugeneret i indeluften, så du indånder dem, mens du sover om natten eller opholder dig i stuen om aftenen.

Tilsvarende kan skimmelsvampen opstå i loftsrummet under tagkonstruktionen og via et eventuelt ventilationsanlæg sprede skimmelsvampesporer til alle boligens rum. Her kan du så indånde dem og få helbredsmæssige problemer som følge af skimmelsporerne.

Hvilke helbredsmæssige problemer giver skimmelsvamp

Skimmelsvampen spreder sig til omgivelserne via de små sporer, som den frigiver. De bæres via luften rundt i indeklimaet, så du og din familie indånder dem.

Er der mange skimmelsvampesporer i luften, vil du eller andre i husstanden snart begynde at blive overfølsomme over for svampesporerne. Symptomerne opstår oftest først hos børnene og senere også hos de voksne.

Det kan medføre astma- og høfeberlignende symptomer, tilstoppet næse, hæshed, samt hyppige halsbetændelser og andre infektioner af de øvrige luftveje. Derudover kan hyppige hovedpiner, koncentrationsbesvær, træthed, svien i halsen eller en følelse af at have brændende hud eller bare generelt føle sig utilpas være tegn på overfølsomhed for skimmelsvamp.

Få testet for skimmelsvamp og fjernet dem

Oplever i disse symptomer i husstanden, er et en god ide at få testet boligen for skimmelsvamp. Det kan gøres ved hjælp af forskellige testmetoder, som du enten selv eller kan få en professionel fagmand til at udføre.

Du kan også gå på jagt efter de synlige tegn på skimmelsvamp. Kan du ikke finde nogen, så prøv at trække f.eks. skabe og reoler ud fra væggen og se, om årsagen gemmer sig her. Eller tjek loftrummet for spor efter skimmelsvamp.

Fjern derefter skimmelsvampen og renovér det angrebne område, så du reducerer eller helt eliminerer mulighederne for, at der kommer et nyt skimmelsvampeangreb.

Maling mod skimmelsvamp

Det sidste kan være svært. For hvis du skal undgå, at skimmelsvampen kommer igen, skal du sørge for at have et tørt indeklima, hvor det ikke bliver for fugtigt, og der ikke dannes kondens, der hvor varme og kulde mødes. Samtidig bør du gøre mere rent end tidligere og f.eks. lade være med at tørre tøj indendørs, samt anvende tørt brænde i brændeovnen, hvis I anvender en sådan til opvarmningsformål.

Specielt det med at forhindre kondens i at opstå på steder, hvor varme og kulde mødes, kan være en svær opgave. Her kan du dog få hjælp til at forhindre skimmelsvamp, ved at anvende en maling mod skimmel, der holder væggen tør. Samtidig indeholder de fleste skimmelhindrende maling også fungicider og bakteriedræbende tilsætningsstoffer, der dog ikke har nogle skadelig virkning på hverken børn, mennesker eller kæledyr.

Fordi malingen holder væggen tør, opstår der ikke den nødvendige fugtighed, som skimmelsporerne kan sætte sig i og begynde at gro. For der kommer hele tiden friske skimmelsporer ind med luften udefra.

Så har du fjernet skimmelsvamp fra en væg – for eksempel bag reolen – bør du altid male væggen med maling mod skimmel. Det er den eneste sikre måde, du kan forhindre, at der opstår nye skimmelsvampeangreb igen.

Det er også en god ide at anvende skimmelhindrende maling i badeværelse, køkken og bryggers uden for vådrumszonerne. Herved kan du holde væggene i de pågældende rum i boligen tørre, ligesom malingen effektivt bekæmper skimmelsporerne. Derved undgår du skimmelsvamp på et af de steder i boligen, hvor de oftest opstår.

TIP: Du bør også være opmærksom på, at de fleste vådrumsmalinger i dag også indeholder de skimmelhindrende fungicider og bakteriedræbende tilsætningsstoffer. Så kan du ikke finde skimmelhindrende maling hos dit lokale byggemarked, kan du i stedet spørge efter vådrumsmaling. Men husk at tjek varedeklarationen for at sikre, at de indeholder de nødvendige skimmelhindrende stoffer.

Virker som almindelig maling

Udover den skimmelhindrende effekt, virker malingen helt som enhver anden maling. Den kan fås i mange forskellige farver og fås både til murværk, træværk og loft. Tjek f.eks. priser og udbud her.

Før du maler med malingen, skal du naturligvis først fjerne skimmelsvampeangrebet, samt udbedre eventuelle skader i mur- eller træværk.

Inden maling med den skimmelhindrende maling bør grunde eventuelt træ- eller murværk med en særlig skimmelhindrende grunder, som du bl.a. kan købe her. Derved har du foretaget den mest effektive forebyggelse mod nye skimmelsvampeangreb.

Udendørs skimmelangreb er også farlige

Udendørs – f.eks. udhæng, sternbrædder og gavlpartier – er træværket ekstra udsat for skimmesvampeangreb. Opstår skimmelangrebet lige i nærheden af et eventuelt friskluftsindtag, er der stor risiko for, at skimmelsporer fra det angrebne område suges med indendørs. Her spredes det i indeklimaet, hvor det kan give de samme problemer, som med de skimmelsporer, der er opstået indenfor.

Samtidig kan et skimmelsvampeangreb afkorte træværkets levetid med rigtig mange år. Det er endnu en vigtig grund til at forhindre, at der opstår skimmelangreb i træværket.

Derfor bør du sikre dig, at du altid anvender skimmelhindrende træbeskyttelse, samt behandler allerede eksisterende skimmelangreb i træværket ved enten at vaske det ned med et skimmelmiddel eller erstatte det angrebne træværk.

Ved at opdage og fjerne skimmelsvampeangreb både inden- og udendørs, samt forhindre dem i at komme igen, har du større chancer for at holde indeklimaet sundt og undgå at blive overfølsom over for skimmelsvampe.

 

 

 

 

 

 

About Hans La Cour
DIY-mand af Guds nåde. Har bl.a. bygget en tilbygning, der er større end huset var i forvejen og stået for flere hegns- og haveprojekter omkring bopælen.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.