Det kræver tid og arbejde at vedligeholde dit plankeværk. Hvis du sørger for at gøre det ordentligt, vil det dog gøre, at du ikke behøver at gøre det igen lige foreløbig de næste mange år.

Du kan ikke undgå, at dit plankeværk af træ skal vedligeholdes fra tid til anden. Men du kan minimere vedligeholdelsen og forlænge plankeværkets liv forholdsvist enkelt. Derfor er det en god ide, at du tager arbejdshandskerne på og går i gang med plankeværket – frem for at lade stå til, så det bliver fyldt med alger og skimmel og kommer til at kræve en langt større omgang.

Her i artiklen får du en række gode råd til, hvordan du skal vedligeholde dit plankeværk. Vi har skrevet artiklen i samarbejde med Glad Ejendomsservice, der står for service på 50 ejendomme i København og omegn. De har derfor godt styr på, hvordan du kan sørge for, at dit plankeværk holder længst muligt. Du kan læse mere om dem her.

Inden du går i gang med at arbejde på dit plankeværk, er det vigtigt, at du sikrer dig, at træet er tørt nok. Mange går i gang med at vedligeholde og male deres plankeværk, mens det endnu holder for meget væde efter vinteren. Hvis du maler på for vådt træ, vil malingen hurtigt skalle af efterfølgende. Du skal derfor vente til en sommerdag, hvor det har været tørvejr i mindst en uge.

Start med at fjerne algerne

Det giver næsten sig selv, men det er selvfølgelig vigtigt, at du først fjerner algerne, inden du går i gang med yderligere vedligeholdelse af dit plankeværk. Hvis du bruger træbeskyttelse eller overfladebehandling ovenpå algerne, kan de selvfølgelig bare arbejde videre nedenunder.

Du kan købe svampe- og algemidler, som du kan sprøjte på. Det går meget hurtigt at påføre, og bagefter skal det bare sidde og tørre i et par dage. Når du selv skal stå for det, og ikke har ejendomsservice til at gøre det, er det også klart nemmest at sprøjte det på.

Det hårde arbejde begynder

Ved næste skridt af at vedligeholde dit plankeværk vil du helt sikkert ønske, at du havde en ejendomsservice til at gøre det for dig. Det er nemlig nu, det bliver hårdt. Først skal du rense hele plankeværket med grundrens, derefter skal du skylle det af med rent vand, og så skal det tørre.

Så skal du slibe al den gamle maling af. Er der nogle områder, hvor malingen har været skallet af, og hvor træet derfor er blevet gråt, skal du også slibe alt det grå træ af, så der kun er friskt træ tilbage.

Ny beskyttelse og maling af træet

Derefter skal du i gang med at give træet en ny beskyttelse med træbeskyttelse. Vælg en heldækkende type, da det er den, der holder i længst mulig tid. Beskyttelsen virker både mod vand og mod solskin, hvilket gør, at træet kommer til at være rigtig godt beskyttet. Der kommer derfor til at gå lang tid, inden du skal udføre øvelsen endnu en gang.