Vi udvikler os og forandrer os gennem hele livet, det betyder også, at vi med tiden vil få nye behov, og nye måder at bruge huset end dem vi plejede. Det har også stor betydning for vores bolig. Den bolig vi købte for 10 år siden, lever måske ikke længere op til vores behov. Der er måske kommet børn til, du har fået en omfattende hobby, eller måske har huset altid været til den lille side, og nu har du økonomien til at gøre noget ved det. Du kan naturligvis sætte huset til salg, og flytte, men ofte vil det betyde farvel til et netværk, at flytte fra en god beliggenhed, eller et skoleskift for børnene som du ikke har lyst til. Så kan du heldigvis vælge at bygge til på boligen i stedet.

Hvordan skal du gribe det an?

Når du skal i gang med en tilbygning, er det en rigtigt god ide at have en med på råd, som kender til hele processen, og kan hjælpe dig med at holde styr på projektet. Der er nemlig rigtigt mange ting at tage højde for, som materialer der skal bestilles på det rigtige tidspunkt, så ikke byggeriet går i stå, mens i venter på en levering. I skal også huske at, selvom i har en fornuftig tidsplan, der tager højde for alle de forskellige ting der kan opstå i en byggeproces, skal i stadig forberede jer på, at der kan opstå forsinkelser af byggeriet – det er faktisk helt normalt. Hvis i er en familie der bygger om, er det også vigtigt at have en klar arbejdsfordeling i parforholdet. Hvem henter børnene, og handler ind, hvem sørger for at hverdagen fungerer, mens byggeriet står på, hvem bryder ned, og hvem spartler, når der er bygget op.

De mange overvejelser når du bygger til

Der er meget at overveje omkring en tilbygning. Du skal undersøge, om der er regler der kan have betydning for dine planer, du skal søge Kommunen om lov, og så skal du finde en entreprenør, hvis du ikke er gør-det-selv typen. Der er også økonomien at tage højde for ved en tilbygning på din bolig. For selvom det kan koste mange penge sådan at bygge til, kan det også betyde, at din bolig bliver mere værd, i tilfælde af at i en dag skal sælge.

Når du beslutter dig for at bygge om eller bygge til på dit hus, så er det vigtigt at lægge et detaljeret budget. Læg så 15-30% oveni til uforudsete udgifter. Er du usikker på din økonomi, eller ved du allerede, at du har brug for et tilskud, så kan du låne til tilbygningen på lendme.dk . Her er også den mulighed, at du faktisk kan få frigivet penge hver måned ved at lægge dine lån sammen. Den besparelse kan du bruge på at bygge en større stue, et ekstra børneværelse eller måske det gamer-rum som du altid har ønsket dig.

Det er de sidste detaljer der gør den store forskel.

Når tilbygningen står færdig, entreprenøren er taget hjem, har du en sidste opgave. Vi har alle sammen set tilbygninger der ikke så ud, som om de var en naturlig del af den eksisterende bolig. Det skyldes ofte, at der ikke er blevet gjort noget for at binde det hele sammen og give bygningerne et samlet udtryk. Det er heldigvis ikke svært, og handler ofte om, at man bruger lidt tid på at anlægge haven omkring den nye tilbygning igen. Det kan også være, at de nye kvadratmeter lægger op til at du udvider indkørslen, eller lægger den helt om, fordi den har taget skade af de tunge maskiner, der har kørt på den. Hos colas.dk er de eksperter i asfaltering. De tilbyder både at lappe din eksisterende belægning, og at lægge helt nyt. Du kan også vælge at lægge grus i indkørslen og som Terese. Der giver et blødere udtryk til haven, og er lettere at flytte hvis du med tiden ombestemmer dig i forhold til placeringen.