Når du kigger på nye vinduer, vil du hurtigt opdage, at prisen på vinduer afgøres bl.a. af materialer. Trævinduer er generelt de billigste, mens du må betale mere, hvis du gerne vil have vinduer i træ og aluminium eller vinduer i plast.

Mange fravælger trævinduer, fordi træet krævet vedligehold, men hvor vanskeligt er det egentligt at egentligt at vedligeholde trævinduer? Læs med her, hvis du vil blive klogere.

Hvor ofte skal trævinduer males?

Trævinduer kræver vedligehold, fordi træ er et organisk materiale, som forgår med tiden, hvis det ikke bliver vedligeholdt. Derfor er det nødvendigt at male trævinduer periodisk, hvis du vil sørge for en lang levetid.

Det er svært at sige præcist, hvor ofte trævinduer skal males. Det kommer i høj grad an på vejret, og især en varm og solrig sommer kan være hård ved dine trævinduer. Det skyldes, at solens ultraviolette stråler nedbryder overfladen, og dermed bliver vinduerne mere modtagelige overfor fugtskader i vinterhalvåret.

Du bør generelt male dine vinduer, når den gamle maling begynder at virke slidt eller mat. Det er altid bedre at male for tidligt end for sent, for det kan kræve mere dybdegående vedligehold, hvis vinduernes træværk bliver synligt.

Et realistisk bud på hyppigheden af maling vil sandsynligvis være 5-7 år, men behovet afhænger også af malingskvaliteten. God maling kan give dækning i flere år, mens maling af dårlig kvalitet kan betyde, at du hurtigere skal male igen.

Maling af vinduer

Hvordan klargør man vinduer til maling?

Før du går i gang med at male dine vinduer, er det vigtigt, at du får tjekket dem for skader. De mest normale problemer stammer fra råd og svamp, hvilket du kan læse mere om her.

Hvis dine vinduer er ramt af råd eller svamp, kan det være nødvendigt at udskifte hele eller dele af vinduet. Omvendt kan du fint male vinduerne, hvis træværket stadig er i god stand. I første omgang skal du fjerne løs maling fra dine vinduer, hvilket nemmest gøres med spatel og sandpapir. I nogle tilfælde vil der være meget at fjerne – og næsten intet i andre.

Målet med klargøringen er at sørge for, at træet får så jævn og ren en overflade som muligt. Det vil gøre det nemmere at skabe en dækkende overflade med den nye lag af maling.

Hvordan maler man vinduer?

Det er meget vigtigt, at du kun maler vinduer, når der er lunt og tørt – ellers kan du risikere, at du spærrer fugten inde i træet. I værste fald kan dit vindue begynde at rådne indefra, hvis der er ophobet fugt, så vent gerne med at male til efter et par dage med tørvejr.

Når du maler, er det meget vigtigt, at der dannes et dækkende lag af maling. I princippet skal malingen fungere som et isolerende lag, for der kan stadig trænge fugt ind i træet, hvis der er ubehandlede steder. Med andre ord er det vigtigt at være omhyggelig, hvis du vil have et godt resultat.

Det kan være en god idé at sætte malertape på ruderne, hvis du ikke er erfaren med en malerpensel. Malertapen skal placeres 2 mm fra kittet, så du faktisk maler en smule på glasset. Det sikrer, at malingen dækker fuldstændig. Du skal især være opmærksom på at dække i kanter og sprækker, hvor der nemt kan trænge vand ind.

Mulighed for hjælp fra en professionel

Du kan sagtens male dine vinduer selv, men som tidligere nævnt er det en tidskrævende proces. Omvendt er det også vigtigt at få vedligeholdt vinduerne, når malingen bliver slidt, så du må helst ikke udskyde vedligehold.

Hvis du ikke har tid til at vedligeholde din vinduer, kan det være en god idé at søge hjælp hos en professionel. Du kan vælge at overlade alt arbejdet til en maler, men du kan også spare penge, hvis du selv vælger at hjælpe med arbejdet.

Heldigvis er det nemt at forudse, hvornår vinduer skal males, så du kan forberede dig og afsætte tid til projektet, hvis du gerne vil gøre det hele selv.