Når solen skinner og temperaturen er omkring de 20, er det de færreste danskere som har lyst til at sidde indendørs. Nogle kan være tvunget til det på grund af arbejde, men de heldige vil med garanti søge ude i haven for at slikke lidt sol og nyde de behagelige temperaturer.

Når den tid på året kommer, er det typisk også tid til at finde havemøblerne frem fra deres vinterhi, så man har et sted at sætte sig. Flotte og velfungerende havemøbler er dog langt fra en selvfølge, for de kræver vedligeholdelse i ny og næ, hvis de skal stå skarpt og være klar til en lang og lun dansk sommer. Uanset om dine havemøbler af træ er malede eller ikke, vil de have godt af en kærlig hånd.

Det er i øvrigt slet ikke så omfattende at få gjort havemøblerne klar, som det måske kan lyde. Det er derfor bare at finde malerpenslen frem og komme i gang!

Så ofte skal du male dine havemøbler

Træ som befinder sig udendørs, vil det med tiden blive slidt og misfarvet, fordi sol, regn, vind og dagligt brug, slider på møblerne. Ligegyldigt hvilken type træ dine havemøbler er lavet af, vil de før eller siden træne til en opfrisker, som ikke bare gør dem pænere at se på, men som også øger møblernes levetid, så de også kan bruges næste sommer og sommeren efter den.

En tommelfingerregel siger, at du minimum én gang om året skal have gange i malerpenslen, for at give dine malede havemøbler en opfrisker. Gør du ikke det, vil malingen typisk begynde at skrælle af, ligesom møblet generelt ikke er ligeså modstandsdygtigt overfor vind og vejr.

Det er ikke helt forkert at betragte malingen som en beskyttende belægning, en slags overfrakke, som holder regn og kraftige solstråler fra at beskadige træet. Det er i øvrigt ikke kun regnen som er et problem for holdbarheden på dine træmøbler, for også UV-stråler fra solen vil beskadige træet, som bliver tørt og kedeligt at se på.

Og så gælder det i øvrigt, at alle dine møbler af træ, det være sig spisebordsstole, et puslebord eller en reol, skal have behandling en gang i mellem.

Har du ikke lyst til at bruge tid på at male havemøbler hver sommer, kan du i stedet vælge et havemøbelsæt som er vedligeholdelsesfrit. Vælger du møbler i nonwood, får du et sæt møbler som imiterer træ i sit look, men som ikke kræver andet end en våd klud i ny og næ. Det er let og smart, men altså heller ikke nær så flot som den ægte vare.