Må du selv rive væggen ned?

Der kan være mange gode grunde til at renovere i hjemmet. Måske skal du bruge en større stue, bygge et ekstra værelse til, ændre hjemmets generelle indretning for at skabe mere plads eller noget helt fjerde.

Nogle ting må man helt selv gøre under en renovering, mens der er andre ting man skal have autoriseret arbejdskraft til.

Det kan f.eks. være el og vvs arbejde, men det er faktisk heller ikke tilladt blot at gå i gang med nedrivning eller renovering af bærende vægge.

Læs mere om reglerne her i artiklen.

Hvad er en bærende væg?

En bærende væg er typisk en meget stabil væg, som er med til at bære husets vægt. Har du en overetage så er en bærende væg typisk med til at holde denne, eller vægten fra taget.

Generelt sørger bærende vægge for at huset ikke bare braser sammen, en bærende væg er derfor også ret solid og ofte lavet af mursten, men kan også sagtens være bygget i træ.

Det kan derfor være svært helt præcist at vide hvilke vægge i boligen der er bærende og hvilke der ikke er.

Få hjælp fra en ingeniør

Hvis du overvejer at lave et hul til gennemgang, renovere eller helt rive en væg ned, så er det afgørende at du finder ud af om den er bærende.

Det kan være en rigtig god ide at få professionel hjælp til at vurdere dette. Hvis du ønsker at rive en bærende væg ned er der også en række regler der skal overholdes.

Det er selvfølgelig ikke umuligt selv at rive en bærende væg ned, hvis man har den fornødne viden, samt det nødvendige værktøj. Dog er evt. bygherre faktisk forpligtet til at have foretaget de nødvendige beregninger, også selv om man blot skal anmelde det til kommunen og ikke behøver at søge tilladelse.

Regler vedr. bærende vægge

Nogle steder kræver det byggetilladelse at rive en bærende væg ned, men selv om det ikke gør så vil det alligevel være en god ide at lave det forarbejde som det kræver, for så er du nemlig helt sikker på at din bolig kan holde til at den bærende væg rives ned.

Hvis du skal have byggetilladelse, så kræver det at der laves nogle såkaldte statistiske beregninger på projektet. I dette forløb bliver der også lavet konstruktionstegninger, forslag til midlertidig afstivning osv.

Samtidig bliver der regnet på hvad der skal laves af konstruktion for at huset så stadig kan bære den nødvendige vægt.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.