Lærketræ er populært som beklædning til gavle og vindskeder, fordi det er imprægneret med harpiks fra naturens hånd. Derfor tror mange, at lærketræ ikke kræver behandling, når først det er sat op og bliver overrasket, når træet i løbet af nogle år får en sort og meget grim belægning. Hvordan du undgår denne belægning og behandler dit lærketræ korrekt, kan du læse i denne artikel.
Lærketræ vokser over hele Skandinavien. Det er et nåletræ, der i modsætning til andre nåletræer taber nålene om vinteren. Lærketræet kan blive op til 35 meter højt og har en kegleformet krone og en flot, lige stamme.
Den lige stamme egner sig godt til produktion af brædder og lærketræsbrædder udmærker sig ved, at være effektivt imprægneret fra naturens hånd. Det skyldes et højt indhold af harpiks – især i kernetræet. Det beskytter træet effektivt mod angreb af insekter og rådsvampe.
Det har gjort lærketræ populært til især gavlbeklædning og som byggematerialer til udendørsprodukter som jagttårne, legehuse, bjælkehytter og havehegn. Det er træet yderst velegnet til, netop på grund af den særlige, naturlige imprægnering og deraf følgende gode holdbarhed.
Lærketræ skal efterbehandles
Men netop på grund af den naturlige imprægnering, er der mange, der fejlagtigt tror, at man ikke behøver at efterbehandle lærketræ med træbeskyttelse, når det først er sat op.
Det kan medføre, at træoverfladen angribes af en særlig sort, udendørs skimmelsvamp, der i sig selv ikke er farlig, men giver en meget grim sort overflade, der ødelægger herlighedsværdien ved træet og ser rigtig kedelig ud.
Belægningen ses tit stortrives på syd- og vestvendte sider og opstår også, selv om du f.eks. har behandlet lærketræet med linolie. Sidstnævnte er nemlig en meget dårlig ide, da lærketræets sure overflade fremmer processen og sollyset i nogle tilfælde ligefrem kan svide linolien, så træet også bliver mørkere af den grund.
Sådan fjerner du sort skimmelsvamp fra lærketræ
Vil du den af med den sorte skimmelsvamp eller en kedelig svit overflade efter linolie, kan du slibe træet let for at fjerne den sorte svamp og eventuelt overfladelaget af træet, der har optaget linolien.
Derefter afvaskes træet med en trærens eller trævask, der gerne skulle fjerne alle de sorte plamager og efterlade træet fint og pænt.
Efterbehandl altid lærketræ med lærketræsolie
Når træet er rengjort og vasket ned med trærens, bør du først grunde lærketræet med en særlig grundingsolie til lærketræ. Derefter skal det efterbehandles med en særligt udviklet lærketræsolie, der er en speciel træbeskyttelse til lærketræ.
Lærketræsolien indeholder nogle særlige, såkaldte fungicider, der netop bekæmper svampeangreb, samt forstærker træets naturlige beskyttelse mod råd.
Sådan grunder og maler du lærketræ
Før du går i gang med at arbejde med lærketræet, er det vigtigt at få foretaget en effektiv afdækning af vinduer og eventuelle bede under gavlen eller den del af huset, der er beklædt med lærketræ. Ved fritstående konstruktioner afdækkes der efter behov.
Start med at slibe lærketræet ned, som beskrevet ovenfor og påfør en gang trærens. Følg anvisningerne på flasken.
Så snart lærketræet er tørt efter afvaskningen, kan det grundes med grundingsolien. Igen følges anvisningerne på spanden med hensyn til dosering og antallet af gange, træoverfladen skal behandles.
Endelig kan du påføre lærketræsolien, når træet atter er tørt. Også her følger du anvisningen på emballagen. Sørg for ikke at male lige midt i middagsheden, men heller ikke så sent på dagen, at træet ikke kan nå at blive overfladetørt, før duggen begynder at falde.
Gentag behandlingen med lærketræsolie med nogle års mellemrum. Oftest angiver producenterne selv, hvor mange år der maksimalt kan gå mellem hver behandling.
Ved at efterbehandle lærketræet med lærketræsolie, undgår du, at der opstår nye skimmelsvampelag på lærketræets overfalde. Derved får du en flot og flot overflade på lærketræet, der kan holde sig pæn i mange år fremefter.
Du kan altid finde ud af mere om skimmelsvamp hos Skimmelsvamptest.dk.
Min bror har lavet en terrasse til vores hus, hvor stolperne er lærketræ. Jeg har givet dem lærketræsolie to gange, men på nogle af stolperne “trækker” der noget hvidt ud, på nogle af dem meget. Jeg har prøvet sprit men mener ikke det hjælper. Har i et godt råd vil jeg blive glad.
Med venlig hilsen
Karin Godtfredsen
Møllegyden 9
5970 Ærøskøbing
Vi vil købe et shelter i lærketræ. Det skal opføres ved vort sommerhus. Huset er sortmalet. Kan man behandle/male lærketræ-shelteret så det “ser sort ud” ? Og HVIS man kan det, hvad skal man så bruge ?