En gummiliste fungerer både som tætning, afslutning og fuge. Men hvilken farve er den rigtige at vælge, når du gerne vil have en usynlig tætning? Eller når du foretrækker en synlig gummifuge? Funktionen for en gummiliste er den samme uanset, hvilken farve du vælger, men der er fordele og ulemper ved de forskellige farver.

Hvid, sort eller grå er som regel de farver, du kan vælge i mellem, når du skal have udskiftet en gummiliste. Funktionen for de forskellig farver gummilister er ens, men der er forskel på, hvilken af de tre farver, der er mest velvalgt til de forskellige steder.

Overvej hvilken farve gummiliste, der er mest rengøringsvenlig? Hvilken der bør matche andre? Og hvilken der gerne må være synlig?


Skal det være en hvid, sort eller grå gummiliste?

Sommetider skal en gummiliste være usynlig, andre gange må den gerne ses. Det er som regel stederne, hvor gummilisterne anvendes, der afgør, hvilken farve der er mest velvalgt.


Den rengøringsvenlige gummiliste

Alle gummilister er rengøringsvenlige, men farven kan afgøre, hvor ofte du behøver at rengøre. Der er i princippet ikke behov for at rengøre hvide gummilister oftere end grå eller sorte. Men deres placering kan ændre på dette.

Vælger du at bruge en hvid gummiliste nær arbejdsområder i køkkenet eller nær håndvasken i badeværelset, kan madvarer, make-up og lignende risikere at misfarve gummilisten, så du oftere er nødt til at gøre rent. Dette problem er løst med en mørkere gummiliste.

Vælger du omvendt at sætte en sort gummiliste nær meget kalkholdigt vand, vil du ofte skulle aftørre for hvide kalklinjer.


Skal en gummiliste matche?

En matchende gummiliste er en usynlig gummiliste. Det vil sige, hvis du har en hvid gummiliste langs den hvide dør i mikroovnen, så bliver den nærmest usynlig. Du kan vælge en kontrast gummiliste, hvis du gerne vil bruge listen som en synlig og markant afslutning ved f.eks. en glasdør i brusekabinen.

Gummilister uden for huset i f.eks. bilen, båden eller campingvogn, vælges ofte i en matchende farve. Du kan vælge en anden farve, når du skal skifte en gummiliste. Men eftersom sådanne special-lister ofte er standardudstyr, kan det være en god idé ikke at ændre på farven, hvis bilen, båden eller campingvognen en dag skal sælges videre.

Hvis du skal udskifte gummilister flere steder, der er ens – for eksempel på alle vinduer i huset, eller på alle skabe i campingvognen – anbefales det altid, at alle gummilisterne matcher hinanden i farven.


Hvad med de synlige gummilister?

Et såkaldt skibsplankegulv er et godt eksempel på en gummiliste, der gerne må være synlig. Den meget slidstærke og rengøringsvenlige gulvtype minder om dækket på et skib, og er som regel lagt med en grå eller en sort gummiliste som fuge mellem gulvbrædderne. På badeværelset skal fuger omkring afløb og lignende være tætsluttende, og er derfor ofte i gummi. Her kan du vælge en klassisk hvid gummiliste til hvide fliser, mens den grå eller den sorte gummiliste kan være usynlig sammen med matchende farve fliser, eller stå i kontrast til hvide eller anden farve fliser.