Har du et ældre hus med aldre døre og karme, som trænger til en kærlig hånd, eller du tænker måske de skal helt udskiftes, så læs lige videre. Måske det kan være det værd at genbruge den gamle dør, men at du får den til at se helt ny ud.

 

Gamle døre har tendens til at malingen begynder at falde af i flager, og nogle skaller bare malingen af, fordi den har siddet der i så mange år. Men fortvivl ikke. Du kan nemt få dem til at se nye ud igen, med lidt slibearbejde, og den rigtige maling.

afskallet dør

Allerførst find et godt underlag til døren, så den ligger vandret i en god højde for dig, når du skal til at slibe døren. Det er meget vigtigt at du får den rigtige arbejdsstilling, da det kan give ondt i ryg, skuldre eller arme. Hvis du enten skal strække dig for at nå, eller skal bukke dig, så kan det nemt give nogle forkerte stillinger at arbejde i.

 

Slibepocessen

Når man skal slibe, kan man gøre det enten med en rystepudser/excentersliber, eller den lidt hårdere metode at håndslibe den. Alt efter hvordan døren ser ud, så er det vigtigt at man får valgt det rigtige stykke værktøj. Det ville være enormt ærgerligt at bruger en excentersliber som kan tage ret hårdt fat i træet, at man lige får ramt nogle udskæringer, så de bliver slebet væk, eller blive deforme.

Er det en helt flad dør, så ville jeg vælge en excentersliber, da den laver et flot stykke arbejde. Er det en dør med udskæringer, så ville jeg vælge en rystepudser, samt almindeligt håndarbejde med sandpapir.

Slib altid med årerne på en dør, da man vil kunne se slibningen under malingen, hvis man sliber på tværs af træets åre.

Jeg har ledt lidt på nettet for at finde nogle billige maskiner, men samtidigt skal de stadig være af en god kvalitet, så de kan bruges igen. Vil du se på kvalitets maskiner til markedets billigste prise, så kan du se mere her på bygselvviden.dk

Når du har slebet døren ned så den har en flot glat flade, og her er det ikke nødvendigt at slibe helt ned til træet alle steder. Skulle der sidde lidt maling tilbage, så sker der ikke noget ved det, så længe du ikke kan mærke malingen når du lader hånden glide henover døren.

 

Sådan gør du med knasterne

Er der knaster i døren, så er det vigtigt at du bruge en spærre. En spærre forhindre harpiksen i at trække frem af knasterne og gennem malingen. Har man en dør der skal males hvis, og bruger man ikke en spærre, så vil der efter ganske kort tid komme sådan nogle gule skjolder. Dette er harpiksen i knasten under malingen, som trækker frem.

Sådan en spærre, kan blandt hedde Shellac. Den kan købes hos stort set alle byggemarkeder/ farvehandlere.

Påfør spærren med en pensel og lad det tørre. Herefter kan du male døren med en grunder, og når den er tør, så kan du give døren den farve du ønsker. Påfør det enten med rulle, eller for dem der lidt mere vovede, men til gengæld ønsker et virkelig flot resultat, kan man sprøjtemale dem. Alternativt kan du prøve at spørge en autolakere hvad han skal have for at male den. De bliver virkelig flotte, når det bliver gjort rigtigt.

Rigtig god fornøjelse.