En god grunder gør dit malerarbejde bedre

Malerarbejde kan danne grundlag for forskellige projekter året rundt. Uanset om du bor i hus eller lejlighed, er det en god idé at tjekke, om alt er, som det skal være. Der kan f.eks. være tørre pletter i malingen på badeværelset, eller det kan være, at træværket i læhegnet skal have en gang træbeskyttelse.

Uanset hvad du giver dig i kast med af spændende maleprojekter, kan du vide dig sikker på, at du ender ud med det bedst tænkelige resultat, hvis du påfører malingen på en overflade, som du først har behandlet med grunder. I denne tekst giver vi dig nogle af årsagerne til, hvorfor grunder er så vigtigt, og vi fortæller dig, hvordan du sikrer dig selv det bedst mulige udfald med den rigtige grunder.

Brug grunder, og få malingen til at sidde fast

Der er ikke noget mere demotiverende end at se sit hårde arbejde slå sprækker eller få skjolder fra de fugtskader, der var i væggene, inden du begyndte at male dem. Bruger du en spærregrunder, sikrer du, at nikotinpletter og fugtplamager ikke trænger igennem og blander sig med din maling. Er din væg skadet af pletter, vil du uden den rigtige grunder kunne male fra nu og til næste forår uden at kunne vide dig sikker på, hvorvidt pletterne vil trænge igennem malingen.

Du kan også benytte dig af en hæftegrunder, som får din nye maling til at sidde ordentligt fast. Er du i humør til at få en lysere farve på væggen, vil du kunne spare dig selv for flere lag maling og ikke mindst tid ved at bruge en hæftegrunder, der får den lyse maling til sidde bedre fast og dække bedre for den mørke farve indenunder.

Skal du male på et særligt materiale, bør du også bruge grundmaling. Dit udendørs træværk vil f.eks. holde i længere tid og forblive stærkt, hvis du giver det en omgang trægrunder, inden du påfører træbeskyttelse. På den måde giver du svamp og råd de dårligst mulige betingelser for at sætte sig i det ellers sarte træ. Vær opmærksom på, hvilken type træ du har med at gøre, da der kan være forskel på, hvilken type grundmaling du bør bruge, ligesom der kan være forskel på, om dit nye træværk er forbehandlet eller ej.

Også metalemner vil have godt af at få en gang grunder. På den måde kan du sikre, at din garageport eller dit udendørs jerngelænder ikke ruster, og at topmalingen ikke skaller af efter ganske kort tid.

Hold fugten fra væggen med vådrumsgrunder

Mens der er nogle overflader, hvorpå det er en virkelig god idé at bruge grunder, er der også byggeprojekter, hvor det er en tvingende nødvendighed. Badeværelser, tørrerum og toiletter, hvor væggene er lavet af gips eller er vandskurede, kræver en vådrumsgrunder, så fugt og damp ikke bliver suget af vægmaterialerne.

Udover isolering fra den naturlige damp og fugt, der opstår i et vådrum, vil en vådrumsgrunder også sikre, at fugten – i form af maling, der bliver tilført vægbeklædningen, fx glasvæv eller miljøvæv – ikke bliver suget ind i selve væggen.

Vil du give dig selv og dit malerarbejde de bedst mulige betingelser for et godt resultat, bør du altså sørge for, at maling og træbeskyttelse har noget at klæbe fast til. Så slipper du for at skulle bruge hver eneste sommerferie på at gøre dit arbejde om, og dit træværk og dine vægge vil desuden holde bedre og i længere tid.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.