Diffusionsåben maling til både indvendig og udvendig brug

Med diffusionsåben maling kan murværket ånde og komme af med fugten, samtidig med at fugt og vand ikke kan trænge ind i murværket på den side af muren, der er malet med den diffusionsåbne maling.

Diffusionsåben maling handler om, at murværket kan ånde gennem malingen. Derved kan murværket slippe af med fugten, så den ikke hober sig op og giver problemer med sætningsrevner og nedfalden puds. Samtidig sørger malingen for at holde regnvand og fugt ude fra væggen. Diffusionsåben maling er derfor løsningen, hvis du skal male udendørs eller i våd- og kælderrum indendørs i boligen.

Her bør du bruge diffusionsåben maling

Har du en sokkel, en ydermur eller skal du have malet væggene i badeværelset eller kælderen, bør du først og fremmest sikre dig, at den maling du vælger, er diffusionsåben. Derved er du sikker på, at murværket dels kan komme af med den fugt, der ellers kan ophobe sig, ligesom malingen sørger for, at fugt og vand ikke kan trænge ind i murværket.

Malingen virker kort sagt på samme måde som meget af det træningstøj og de sko, som du kan købe på markedet for sportstøj i dag. Det holder vandet ude på ydersiden, samtidig med at det tillader kroppen af komme af med sveden.

Hvilke malingstyper er diffusionsåbne?

Generelt kan du vælge mellem to forskellige former for diffusionsåbne malinger:

  • Akrylmaling til indvendig brug og vægge, der har været malet før.
  • Emulsionsmaling til overflader, der består af kalk eller cementpulverbladninger, oftest udendørs.
  • Silikatmaling til f.eks. kælderrum. Denne maling er selvkonserverende og hæmmer derfor dannelsen af skimmelsvamp og andre begroninger. Læs mere om skimmelsvamp på skimmel-svamp.dk

Til brug på f.eks. hussoklen kan der med fordel anvendes en akrylbaseret maling frem for den traditionelle sokkelmaling, der er baseret på koldtflydende asfalt, der bestemt ikke er diffusionsåben. Akrylbaserede sokkelmalinger vil tit være tilsat et særligt algehæmmende middel, der gør det sværere for algebelægninger at finde fodfæste i det fugtige område lige omkring jorden.

Gode bud på diffusionsåben akrylmaling:

777 velvet akrylmaling fra B&J – kan købes hos MalingTapet.dk og Decofarver.

PP Robust 5 – kan købes hos MalGodt

Gode bud på diffusionsåben emulsionsmaling

757 facademaling – Olieemulsion fra B&J – kan købes hos Decofarver.

Gode bud på diffusionsåben silikatmaling

Keim Innotop Silikatmaling til væg og loft – kan købes hos Decofarver.

Sylitol silikatmaling fra Caparol til tidligere silikatmalede og mineralske facader – kan købes hos MalingTapet.dk og Malgodt.

 

Hvilke farver kan jeg få diffusionsåben maling i?

Med hensyn til farvevalg er der ingen særlige begrænsninger. De eneste begrænsninger der findes med hensyn til farven, gælder de såkaldte emulsionsmalinger, der er begrænset til de farvepigmenter, den enkelte producent leverer malingerne i.

Alle andre acryl- og silikatbaserede diffusionsåbne malinger kan fås i alle tilgængelige farver hos den enkelte producent og kan blandes i lige præcis den farve og tone, du har behov for i de fleste malerbutikker både online og IRL.

Hvordan maler jeg med diffusionsåbne malinger?

Som sådan skal der ikke anvendes en særlig fremgangsmåde, når du maler med diffusionsåbne malinger. Som altid kræver det, at du har afrenset det eksisterende murværk og repareret eventuelle revner, løse pudslag og andre ujævnheder i overfladen på væggen, før du begynder at svinge malerkosten.

Derefter er det en god ide at anvende en grunder eller mikrodispers til forbehandling af muren, inden du begynder at påføre en af de diffusionsåbne malingstyper. Husk at lade muren tørre op, før du begynder at påføre det afsluttende lag maling.

Sørg også for ordentlig afdækning og anskaf eventuelt åndedræts- og ansigtsværn, dersom malingerne foreskriver dette. Under alle omstændigheder er det altid rart med et par handsker og et par sikkerhedsbriller, så du undgår at få eventuelle sprøjt fra malingen eller malerrullen i øjnene og skulle bøvle med at få hænderne gjort rene.

Hvor længe holder diffusionsåben maling?

Diffusionsåben maling har lige som andre malingstyper ingen særlig holdbarhed. Holdbarheden afhænger helt og holdent af, hvor udsat det pågældende vægområde er for slid, sollys, fugt og andre faktorer, der er med til at slide på eller falme malingen.

Silikatbasede diffusionsåbne malinger har dog en længere holdbarhed i forhold til andre malingstyper, qua deres selvkonserverende effekt.

About Hans La Cour
DIY-mand af Guds nåde. Har bl.a. bygget en tilbygning, der er større end huset var i forvejen og stået for flere hegns- og haveprojekter omkring bopælen.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.