Betonmaling – maling af betongulv

Er du træt af det kedelige og grå betongulv, kan du hurtig blive det kvit med en gang betonmaling. Det er nemt at male selv og resultatet er en blank, ensartet overflade, der er utrolig flot at se på og meget nem at rengøre.

Betonmaling fås som enten vandbaseret epoxymaling eller urethanalkyd maling, der ikke indeholder opløsningsmidler eller andre farlige giftstoffer, sådan som f.eks. epoxymaling tidligere var kendt for. Begge malinger er meget slidstærke og kan derfor nemt bruges som belægning oven på et betongulv.

Valg af farve til gulvet

Når du maler gulvet, er det en god ide at vælge farve efter lysindfaldet i lokalet. Er det f.eks. et mørkt lokale i forvejen, kan du lyse det op ved at vælge en lys farve til betongulvet. Er lokalet meget lyst, kan det dæmpes med en mørkere farve på gulvet. Du kan også forstærke mørket eller lyset ved at vælge samme farvenuancer på gulvet.

Ulempen ved lyse farver er, at det er nemt at se snavs og andet skidt. Derfor vælger mange oftest en neutral grå farve, der ikke afslører støv og skidt nær så nemt som f.eks. en helt hvid eller anden lys kulør.

Epoxymaling er mest slidstærk

Har du et betongulv med meget trafik, skal du altid vælge en vandbaseret epoxymaling. Den er samtidig meget letflydende og trænger derfor nemt ned i alle revner, ujævnheder og granuleringer i betonoverfladen.

Vandbaseret epoxymaling anvender er en to-komponentmaling, der bruger harpiks som bæremiddel og en hærder. Det er vigtigt, at du altid hælder hærderen i harpiksen og ikke omvendt og at du ikke blander mere maling, end du forventer at kunne bruge inden for de næste par timer.

Pas på når du hælder hærderen op i epoxymalingen. Den er ætsende, da der er tale om en syre. Vær også meget omhyggelig med opmålingen af hærder. Mængden af hærder skal passe præcis til mængden af harpikskomponenten for at give det pæneste resultat og sikre den bedste hærdning.

Efter at du har hældt hærder i harpiksblandingen røres til malingen bliver letflydende og få ensartet konsistens. Brug en omrører til at sætte på boremaskinen. Rør aldring mindre end tre minutter for at være sikker på, at malingen er blandet ordentligt. Husk at få rørt helt ud i siderne og helt ned i bunden af beholderen.

Når først epoxymalingen er tørret op, får du en helt jævn, blank og meget flot overfalde, der er nem at rengøre end en gang gulvvask.

Gode bud på epoxymalinger til betongulve:

Betonmaling af urentanalkyd

Til værelser med lidt mindre trafik kan du også vælge en alkydbaseret maling. Den er dog ikke smart at bruge på et helt nyt gulv, da det lukker for porrerne i betonen. På gamle betongulve skal gulvet først grundes med en opløsning af malingen, der er rørt op med 20 % terpentin. Det kræver god udluftning under malingen.

Efter grunding kan du påføre det endelige slidlag og efter maling af gulvet har du en blank, ensartet overflade ligesom med epoxymalingen. Husk at ligesom ved grunding kræver maling med alkydmaling god udluftning på grund af anvendelsen af terpentin som fortynder i malingen. Brug også gerne maske ved arbejdet for at undgå at indånde dampene direkte.

Gode bud på alkydmalinger til betongulve:

Klargøring af betongulv til maling

Før du går i gang med at male betongulvet, bør du teste, hvor modtageligt gulvet er for maling. Dryp et par dråber vand på betongulvet og se, hvorvidt vandet bliver liggende som perler oven på betonen, eller om vandet trænger ned i betonen.

Bliver vandet liggende ovenpå, skal betongulvet slibes med en gulvslibemaskine. Efter slibningen gentages testen med vanddråberne og når de trænger ned i betonen, er gulvet klar til at blive malet.

Ved slibningen udjævnes eller fjernes eventuelle ujævnheder, gradueringer eller andre uregelmæssigheder i betonoverfladen, der ellers ville være svære at dække med malingen.

Efter endt slibning og lige før du skal til at male, skal gulvet fejes eller støvsuges. Det sidste lag fint støv på betongulvet, fjernes efterfølgende med en gulvvask.

Er betonen meget gammel og måske misfarvet, bør du eventuelt overveje at syrerense gulvet først og derefter fjerne sæbe- og syrerester med en gang grundrens. Uanset hvad du vælger, skal gulvet altid vaskes med grundrens som sidste arbejdsgang inden malingen kan påføres.

Når gulvet er tørret op efter grundrensen, kan du begynde på at male.

Start fra et hjørne i den ene ende

Når du skal male et betongulv med epoxy eller alcydmaling, er det vigtigt, at du starter i den ene ende af lokalet og arbejder dig hen mod den anden og at du maler i samme retning hele vejen. Det er naturligvis unødvendigt at sige, at du skal huske at slutte et sted i lokalet, hvor der er en udgangsvej.

Det er en god ide at bruge latex- eller andre tætte handsker under malingen, da der godt kan opstå allergiske reaktioner, hvis du får maling på huden. Af hensyn til tørreprocessen er det også en god ide at sørge for let udluftning i lokalet. Så husk at åbne vinduerne i lokalet på klem før du begynder at male. Maler du med alkydmalinger, er udluftningen ekstra vigtig og må gerne være væsentlig kraftigere, end hvis du bruger vandbaseret epoxymaling.

Det er en god ide at fjerne panelerne langs væggen, hvis det kan gøres uden alt for meget besvær. Derved kan gulvmalingen slutte helt tæt op til væggen, så det undgås at fugt kan trænge ned i betongulvet under panelerne. Afdæk derefter det nederste af væggen og brug en pensel langs væggen til at male tæt op til den.

Til de store flader på gulvet bruges en malerrulle i en god kvalitet monteret på et skaft. Påfør malingen ”bane for bane” med et lille overlap hen over hver bane. Mål i en længde der føles naturligt i forhold til skaftets længde.

Forsæt derefter til næste række og mal på samme måde i ensartede bevægelser til du når den anden ende af lokalet. Lav en lille overmaling med den forrige række, så der ikke opstår mellemrum.

Følg vejledningen på malingen med hensyn til tørretid. Når malingen er tør, bør den være glat og tætsluttende over hele gulvoverfladen. Eventuelle helligdage kan males efter med forsigtighed. Ellers vil det kunne ses også efter malingen er tør.

Og husk – det giver ikke altid mening at male beton for eksempel ved fundablokke, som jo er godt dækket under jorden.

God fornøjelse med din betonmaling.

About Hans La Cour
DIY-mand af Guds nåde. Har bl.a. bygget en tilbygning, der er større end huset var i forvejen og stået for flere hegns- og haveprojekter omkring bopælen.

6 Comments

 1. Christian Jensenjuni 4, 2018 at 3:46 pm

  Ved du om man kan påføre malingen med sprøjte?

  Svar
  • Hej Christian

   Det er aldrig noget jeg har prøvet og jeg ved ikke om det er muligt i det hele taget. Rent dækningsmæssigt tænker jeg det ikke er den bedste løsning. Jeg vil gerne have min maling er så flydende som muligt når jeg påfører den beton, så der er mere der kan suges ned i betonet. Alternativt vil jeg anbefale dig et godt forlængerskaft til penslen, og så tage den derfra i stedet.

   Svar
 2. Hej!

  Ved et nystøbt, vibrationsfrit, betongulv (som vel at mærke er færdigtørret og klart) skal der da gøres yderligere før man påfører maling?
  Er det nødvendigt at slibe gulvet eller kan man blot rengøre og støvsuge og så gå igang?

  Svar
 3. Hej
  Hvordan kan man oprette et epoxylakeret gulv? Det har fald væk fra afløbet …
  Kan man f.eks. bruge “selvnivellerende” gulvmasse med efterfølgende ny lakering eller lægning af fliser?

  Svar
 4. Vil gerne have fjernet det gamle maling på beton i mit redskabs rum

  Hvordan er det nemmest

  Svar
 5. Hej

  Jeg har netop støbt et slidlag på betongulv (LIP220). Hvor længe vil anbefale mig at vente før jeg påfører alkyd gulvmaling? Dbh Thomas.

  Svar

Your email address will not be published.